Milde droge huid
In eerste instantie kan de droogte worden opgemerkt doordat de huid licht trekkerig of een beetje ruw wordt.

Droge huid
Vervolgens wordt de huid ruwer naarmate hij meer vocht verliest en kan hij er gebarsten of schilferig gaan uitzien en de kans op jeuk is groot.

Extreem droge huid
Als deze droogte niet of met een niet werkzame huidverzorging wordt behandeld, kan de huid beschadigd raken, zeer trekkerig gaan aanvoelen en mogelijk zeer ruw worden en barsten. In deze fase kan de jeuk ook zeer hevig worden.

 

Extreem droge huid en ziekten

 • Keratosis Pilaris is een veelvoorkomende huidaandoening die word geassocieerd met een droge huid. Het wordt veroorzaakt door een overschot aan keratine dat in de haarzakjes word geproduceerd. De meest voorkomende plek van Keratosis Pilaris is op de achterkant van de armen en is te herkennen aan witte bultjes, snelle verspreiding en een geïrriteerde huid.

 • Atopische dermatitis en psoriasis Worden geassocieerd met een extreem droge huid want niet altijd de oorzaak van het probleem is, deze aandoeningen hebben ontstekingen of schimmels als oorzaak van de extreem dehydreerde huid. De huid ziet er rood, schilferig en erg gebarsten uit en gaat vaak samen met een extreme jeuk.
 • stofwisselingsaandoeningen zoals diabetes en nieraandoeningen kunnen ook de kans op dehydratie van de huid vergroten.

 

 

Oorzaken van een droge huid in je omgeving

 • Het regelmatig wassen van de huid of te heet douchen of baden verminderd de lipiden die zorgen voor een gehydrateerde huid en barricade tegen uitdroging.
 • Verkeerde producten voor huidverzorging is in de meeste gevallen de oorzaak van een droge huid. zorg dat het product niet een te sterke zeepsoort gebruikt en kies een huidverzorgingsproduct voor een droge tot extreem droge huid.

 

Medicijnen

Check bij een droge huid en bij gebruik van medicijnen eerst de bijsluiter voor eventuele bijwerkingen, veel medicijnen hebben een droge huid als bijwerking. Diuretische medicijnen hebben deze bijwerking erg regelmatig, dit zijn medicijnen die zorgen voor extra vochtafscheiding en is om de bloeddruk van het lichaam te regelen. Andere medicijnen zijn sommige antibiotica en oraal toe te dienen medicijnen tegen acne.
Lees bij twijfel over dehydratie door uw medicijn altijd de bijsluiter of raadpleeg uw huisarts.

 

Interne oorzaken van een droge huid

 • Hormonen kunnen een factor zijn waardoor jij een uitgedroogde huid krijgt, verandering is het oestrogenen of testosteron niveau kunnen het vochtgehalte en de balans in lipiden veranderen, dit is bij vrouwen voornamelijk te merken na de menopauze als het oestrogenen niveau afneemt. Een extreem droge huid kan ook bij de zwangerschap ontstaan als gevolg van hormonale veranderingen en de extra behoefte aan lichaamsvloeistoffen.
 • Voeding is belangrijk voor elk orgaan in het menselijk lichaam om normaal op natuurlijke wijze te kunnen functioneren. De onverzadigde vetten en vitamines is een gevarieerd voedingspatroon zorgen voor hydratatie van de uitgedroogde huid.
 • Leeftijd is een grote factor bij een droge huid, dit komt door naarmate je ouder word nemen het aantal zweet en talg klieren in de huid af en dit verminderd de productie van zweet en lipiden om de huid gehydrateerd te houden. dit is ook de reden hoe huidveroudering zoals rimpels ontstaan.

 

Gewoontes die zorgen voor uitdroging van de huid

 • Gebrek aan behandeling van een droge huid zorgt er al snel voor dat het erger word en het vochtniveau in de huid verstoord, in zulke gevallen is een gepaste zalf als voldoende om de huid weer te hydrateren.
 • Zonlicht is een grote boosdoener, zorg altijd dat de huid voldoende is ingesmeerd en gehydrateerd is, dit omdat de huid veel sneller vocht verliest met blootstelling aan zonlicht, tevens is zonnebrand belangrijk om andere huidaandoeningen zoals huidkanker te voorkomen.
 • Werk kan onbewust een oorzaak zijn van uitdroging van de huid, denk hierbij aan beroepen die veel chemicaliën of reinigingsmiddelen gebruiken. Ook beroepen waar een erg schommelende temperatuur aanwezig is bevorderd de uitdroging van de huid.
 • Dehydratie is erg schadelijk voor alle organen in het lichaam maar ook de huid, vooral bij oudere mensen waarbij het gevoel van dorst afneemt is het heel belangrijk om genoeg water te blijven drinken.
 • Roken weet iedereen van dat het op lange termijn voor rimpels zorgt maar het veroorzaakt ook uitdroging van de huid, dit komt daar een vermindering van stofwisseling en vernauwing van de bloedsomloop, dit komt door veel giftige stoffen zoals nicotine.

 

Verzorging van een droge huid

Een extreem uitgedroogde huid word veroorzaakt door afbraak van de barierre functie van de huid, wat leidt tot vochtverlies, en gebrek aan waterbindende vermogen in de huidcellen met gevolg een extreem droge huid. De huid heeft daarom gepaste verzorging nodig die de huid niet verder uitdroogt maar hydrateert en de natuurlijke vochtbalans in het lichaam weer in balans brengt.

Een droge tot extreem droge huid als gevolg van een huidaandoening zoals psoriasis of diabetes vergen geschikte producten voor de desbetreffende aandoening. Atopische Dermatitis vergt specifieke producten voor baby’s en kinderen, controleer daarom altijd de bijsluiter voor u het aanbrengt op uw kind en de situatie verslechterd.

 

Slechte gewoontes vermijden

 • Droge lucht zorgt bij iedereen voor een stimulatie in uitdroging van de huid, vermijd daarom bij last van een droge huid ruimtes met een extreem droog luchtvochtigheidspercentage.
 • Minder lang en minder heet douchen en baden zorgt ook bij herstel van een uitgedroogde huid.
 • Water drinken is een van de belangrijkste factoren omdat het ook een rol speelt in de functie van de organen.
 • vermijd geur en kleur stoffen, de geur en kleurstoffen in wasmiddel en verzorgingsproducten kunnen de droge huid nog verder irriteren.
 • Parabenen zitten in veel soorten haar en lichaamsverzorging, dit zorgt ook voor irritatie en verdere uitdroging van de huid.
 • Kleding dragen van natuurlijke materialen is niet voor iedereen weggelegd maar het kan bij een droge huid het herstel versnellen en de irritatie verminderen.
 • Afwassen droogt de handen enorm uit omdat afwasmiddel vet verwijderd wat wij juist nodig hebben voor onze huid, gebruik daarom handschoenen tijdens het afwassen om het te voorkomen of verminderen.